Naše tělo nám sice příliš nepoděkuje, ale naše chuťové buňky budou doslova plesat blahem. Uzené maso je delikatesa, které odolá jen málokdo. Chcete si uzení masa vyzkoušet na vlastní kůži? Možná vás překvapí, že to může být i docela věda. Ne každé dříví je totiž na tuto techniku vhodné. Jak vybrat dřevo na uzení?
Na výběr hned z několika dřevin
Jak už bylo výše napsáno, uzení je poměrně náročnou disciplínou. Rozhodující je i výběr správného dřeva, což je skutečnost, kterou řada lidí až příliš často podceňuje. Zatímco dub nebo buk je ideální volbou pro uzení klobás, hovězího nebo tvrdých sýrů. Olše je zase výborná ve chvíli, kdy se rozhodnete kouřem ovonět rybí speciality. Nesmíme ale opomenout třeba dřevo ze švestky, které je prý vychvalováno mezi profesionály. Jedná se o tmavší dřevo, které je ideální pro uzení drůbeže. Zkrátka dřevin, které je možné použít na uzení je celá řada. Abyste se mohli považovat za profesionála, je dobré si o jednotlivých dřevinách a způsobu použití něco přečíst. Jedině tak budete schopni vytvářet uzené speciality, které si všechny kolem získají nezaměnitelným aroma a jemnou zauzenou chutí.